e-Learning Course Video Does Not Display on IIS

Scenario:

You have an e-learning course that you are testing by double-clicking the launch page (usually index.htm, default.htm, if you are unsure ask your course developer). The course launches fine and all the video displays properly.

You load the course on your IIS web server, the course launches fine but no video is displayed.

Solution:

The issue is that IIS has not be configured to recognize the video format. You must make IIS aware of the video’s mime type.

In the fix below, it is assumed you are using .f4v flash video files.

For IIS 6.0:

  1. Open the Internet Information Services Manager.
  2. Expand the Local Computer Server.
  3. Right-click the local computer server and select Properties.

    IISProperties

  4. Select the MIME Types button.
  5. Click New and enter the following information:
    • Associated Extension box: .F4V
    • MIME Type box: video/mp4

      EnterMIMEType

  6. Click OK on the MIME Type dialog
  7. Click OK on the MIME Types dialog

    MIMETypes

  8. Click OK on the local computer Properties
  9. Restart the World Wide Web Publishing service and any other dependent services like Training Partner Online that would have been stopped with the World Wide Web Publishing service.

    StopWWWService

The above example was for a Flash Video file but it can be applied to other media format types.

For more information on mime types, check out Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_media_type

This entry was posted in e-learning and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*